Koirakoulu

4.10.2010

 

Kira on käynyt koirakoulussa. Ensin olimme tiistai-iltaisin 5 kertaa taso 2-ryhmässä. Ensimmäisellä kerralla Kira oli aika ihmeissään ja paljon aikaa kului nenä maassa. Samassa paikassa oli jo yksi ryhmä harjoitellut ja epäilen, että maahan oli tippunut muutama makupala. Kouluttaja Jaana katsoi hieman epäillen, kun otin Kiralta hihnan pois lopussa harjoitellun luoksetulon ajaksi. Useimmat muut koirat juoksivat hihna maassa laahaten. Kiralle en uskalla jättää hihnaa laahaamaan, sillä se tulee luokse täysillä.

Toisella kerralla alkoi jo sujua vähän paremmin ja Kira malttoi jo keskittyä harjoitteluun. Paras liike oli taas luoksetulo, mutta pysyi jo vähän aikaa maassa paikallakin. Viimeisellä kurssikerralla kenttä oli jo aika pimeä, kun lopettelimme kahdeksan paikkeilla. Ehdottoman hyödyllinen kurssi! Kira tottui toisten koirien läsnäoloon ja pystyi ajoittain jo keskittymään seuraamiseenkin.

Ekan kurssin päätyttyä jatkoimme heti seuraavana sunnuntaina taso 3:lla. Siellä on jo mukana aika osaavia koiria, muutama käynyt jo kokeissakin jopa hyvillä ykköstuloksilla. Ekalla kerralla paikallamakuu oli iso ongelma. Kira on joutunut odottamaan ennen omaa kurssiaan tunnin autossa, kun olen itse vetänyt naksutinkoulutusryhmää. Intoa olisi niin paljon, että paikalla makaaminen ei oikein heti onnistu. Toisella kerralla pysyi jo huomattavasti paremmin, olimme harjoitelleet paikallaoloa runsaasti edellisen viikon aikana. Kävin kyllä syöttämässä namia n. 10 sekunnin välein, mutta kokonaismakuuaika taisi olla pari minuuttia. Luoksepäästävyydessä haluaa mennä "tuomaria" vastaan, pitää harjoitella sivulla istumista. Seuraaminen ajoittain oikein hyvää, välillä unohtaa kokonaan, mitä pitäisi tehdä. Toisella kerralla teki jo lähes täydellisen luoksetulon. Kovasta vauhdista pysähtymistä täytyy vielä harjoitella, nyt meni vierestä ohi, mutta tuli pienen mutkan jälkeen hyvään perusasentoon. Seisomaan pysähtyminen ei onnistu, ei ole vielä oikein tajunnut käskyä.

Sunnuntaina kurssin ollessa jo päättymässä vilkaisin Kiran housukarvoja ja otin sen tarkempaan tutkimukseen. Juoksu oli selvästi alkanut. Aamulla kotona en vielä vuotoa huomannut. Eivät uroskoiratkaan näyttäneet huomanneen mitään. Valitettavasti nyt jää kurssi kesken, viiden kerran kurssista ehdimme vain kahteen mukaan. Mutta ne olivat erittäin hyödyllisiä, kun täällä maalla harvoin tapaa muita koiria.

Heinäkuun helteet

31.7.2010

 

Heinäkuussa on ollut niin kovia helteitä, että lenkkeily on ollut normaalia vähäisempää. Tai kyllä lenkeillä on käyty päivittäin ja aikaakin siellä on vietetty melkein normaalisti, mutta suurin osa ajasta on oltu vadelmapuskissa marjoja syömässä. Välillä on löytynyt vähän mustikoita ja mansikoitakin. Kira ja Sindi syövät myös marjoja. Oltiin jo välillä huolissaan, että Kira syö mansikkamaalta kaikki mansikat. Ei niitä mansikoita paljon tullutkaan, kuivuivat kastelusta huolimatta. Hernemaaltakin se repii palkojen mukana koko verson juurineen. Uimassa on käyty pari kertaa. Molemmat koirat osaavat uida ihan hyvin, mutta eivät oma-aloitteisesti mene järveen. Tosin T&T-kesäpäivillä Kira putosi jotenkin lampeen, pääsi hyvin itse poiskin.

T&T kesäpäivät

31.7.2010

 

Kasvattajan kesäpäivillä on aina mukavaa. Saavuimme klo 11 paikkeilla. Käveltiin ensin vähän matkaa tiellä, niin että koirat tekivät kakat metsään ennen varsinaiselle tapahtumapaikalle menemistä. Pidin Kiran aluksi fleksissä kiinni ja se haukkuikin aika villinä, kun ensimmäiset koirat tulivat vastaan. Sindi yritti päästä isännän syliin turvaan, se ei oikein vieraista koirista pidä. Pian laskin Kirankin irti ja se lähti heti juoksemaan toisten koirien kanssa. Tuli jonkin ajan päästä takaisin selvästi rauhallisempana. Se halusi tutustua kaikkiin kymmeniin pystykorviin ja niiden ihmisiin. Paikalla oli myös collie ja nuori sheltti, jonka kanssa Kira juoksi sellaista vauhtia, että pienemmät pystykorvat meinasivat jäädä jalkoihin.

Osallistuin molempien koirien kanssa taitoradalle. Kiran vuoro oli ensin ja sen kanssa kivien välistä pujottelu ei oikein sujunut. Muuten meni ihan kivasti, malttoi seurata mukana, vaikka ympärillä oli ihmisiä ja koiria. Lopussa piti olla muutama sekuntti paikallaan pienen maton päällä ja Kira ei olisi millään halunnut kokonaan matolle, lopulta sekin onnistui. Sindi meni varman hallitusti radan läpi, muurin palasen yritti ohittaa, kun sen yli olisi pitänyt hypätä.

Munajuoksukilpailuihin emme osallistuneet vaan kiertelimme tutustumassa muihin koiriin, erityisesti Kiran sisaruksiin, joista vain yksi narttupentu puuttui. Emma-sisko muistutti paljon Kiraa. Vähän pienempi ja harmaampi. Veljekset Aslak ja Turpo muistuttivat lähinnä kessun pentuja. Turpo taitaakin olla varsinainen vesipeto, sillä se oli jatkuvasti märkä. Toivottavasti näemme myöhemminkin!

Koirien juoksukilpailuun ilmoitin Kiran. Ensimmäisen lähdön se juoksikin todella hienosti ja voitti kilpakumppaninsa ja pääsi toiselle kierrokselle. Siinä se joutui nopean bläkkärin pariksi ja juoksi räksyttäen perässä pääsemättä ohi.

Sitten olikin ruokatauon aika. Hyvää makkarasoppaa lisukkeineen, kelpasi Kirallekin. Jälkiruoaksi mansikoita ja erilaisia herkullisia leivonnaisia.

Viimeisenä ohjelmanumerona oli tietokilpailu, josta saatiinkin hienoja palkintoja, kassi, jossa oli mm. valokuvakirja ja pieni ensiapupussi.

Kiitos kaikille kesäpäivien järjestäjille! Jälkeenpäin tuntuu aina siltä, että olisi ollut kiva jutella joittenkin ihmisten kanssa enemmänkin. Päivä kuluu kuitenkin niin nopeasti, että kaikkea ei voi ehtiä.

Agility

31.7.2010

 

Keinuongelma onneksi unohtui ja Kira suorittaa sen taas reippaasti. Putkea ei aina uskalla mennä loppuun asti vaan kääntyy ympäri ennen kuin ehdin toiseen päähän. Rengasta on vähän harjoiteltu kotona ja hyppäsi jo oikeankin renkaan läpi.

Kasvu

31.7.2010

 

Esa mittasi Kiran kesäpäivillä ja tulos oli yllättäen "vain" 28 cm. Sindi oli 27 cm, eli Kira on jo isompi. Vielä hieman varaa vankistua.

Tokoharjoittelu

31.7.2010

 

Kiran täyttäessä 14.7. puoli vuotta aloitin sen kanssa päivittäisen harjoittelun. Oli aiemminkin jotain pientä tehty joka päivä, mutta nyt alkoi alokasluokan perusvalmiuksien harjoittelu. Joka päivä harjoitellaan neljää asiaa ja Kiran mielestä se on yleensä hauskaa. Välillä se ei millään meinaa keksiä, mitä pitäisi tehdä ja silloin se saattaa lähteä omiin puuhiinsa kesken kaiken. Silloin täytyy vain helpottaa asiaa ja houkutella se uudestaan hommiin. Mitään käskyjä en ole vielä käyttänyt, mutta Kira osaa jo monenlaista vapaaehtoisesti. Istuminen, maahanmeno, makuulta istumaan ja istumasta maahan sujuvat välillä jo oikein hyvin. Samoin kontaktiharjoittelu ja sivulla kulkeminen sujuu kohtalaisesti. Perusasennon ja peruuttamisen harjoittelussa emme ole edenneet lainkaan. Samassa asennossa paikalla pysyminen on myös vaikeaa, täytyy naksautella riittävän nopeasti, ettei ehdi vaihtaa asentoa. Se varmasti helpottuu heti, kun Kira oppii eri asentojen käskysanat, eikä sitä enää palkita ilman käskyä tapahtuvista asennonvaihdoista.

Ulkoilu

31.7.2010

 

Kira haluaisi olla jatkuvasti pihalla. Aina kun isäntä kulkee ovesta ulos, Kira menee mukana. Minä sitten haen sen sisälle. Jahtaa innokkaasti kaikkea liikkuvaa, koppakuoriaisia, muurahaisia, päästäisiä yms. Saanut kiinni tai löytänyt kuolleena ainakin 2 päästäistä. Hiiristä ja myyristä en niinkään välittäisi, mutta päästäiset saisi jättää rauhaan.

Sisäsiisteys

31.7.2010

 

Lattioille on vaihdettu puhtaat matot ja tietääkseni niille ei ole vahinkoja sattunut. Olohuoneen matossa on toisella puolella vanhoja pissajälkiä, se on vain käännetty toisin päin.

Valtataistelu

31.7.2010

 

Sindi yrittää pysyä huomaamattomana ja makailee paljon sängyn alla, että saa olla rauhassa Kiralta. Aikaisemmin Sindi oli aina innolla lähdössä pihalle, nyt se täytyy erityisesti kutsua mukaan. Välillä tuntuvat tulevan toimeen melko hyvin, mutta sitten Kira taas yht'äkkiä tarraa Sindin niskasta kiinni tai nykäisee sitä hännästä. Sindi juoksee usein luokseni turvaan Kiran roikkuessa kiinni niskavilloissa. Komennettaessa Kira irrottaa ja jättää Sindin rauhaan, mutta aina en ehdi ajoissa väliin, vaan se ehtii hyökätä.