Tytti täytti vuoden 6.11.2013

6.12.2013

 

Tällä sivulla yritän kertoa, millainen Tytti on täyttäessään vuoden ja mitä kaikkea se jo osaa ja mitä on vielä opittava ja mitä kaikkea se puuhailee.

Ulkoilu

6.12.2013

 

Käymme päivittäin vähintään tunnin lenkillä. Yleensä menemme metsään, missä koirat voivat juosta vapaina. Tytti joutuu välillä olemaan flexissä, kun on liian innokas juoksemaan kaikkien hajujen perässä. Muutaman kerran lenkki on keskeytetty ja käännytty takaisin, kun Tytti on jo alkumatkasta hävinnyt näkyvistä. Aina se on vauhdilla perään tullut, mutta haluan, että se pysyy koko ajan näkyvissä. Täällä metsälenkeillä ei ole kovin paljon mahdollisuuksia lähteä eri suuntaan, mutta risteyksissä ovat jo oppineet odottamaan, että minne oikein ollaan menossa. Kerran pari viikossa käymme kaupungissa, jolloin lenkki yleensä sujuu koirat hihnassa, välillä joku saa olla flexissä. On välillä lähdettävä kaupunkiin, että koirat näkevät muita ihmisiä ja koiria ja koirat ovatkin silloin aivan innoissaan.

Tytti ulkoilee myös omassa pihassa. Tytin takia koko piha on nyt aidattu. Oli turhan innokas lähtemään metsään hajujen perässä. Täytyi koko ajan vahtia, ettei häipynyt etsimään jotakin. Hetken tein toisten koirien kanssa jotain ja sillä aikaa Tytti häipyi metsään. Haukkuu myös ohikulkijat ja juoksee välillä autojenkin perässä aidan vieressä. Koiria ei jätetä nytkään pihalle ilman valvontaa ja pimeässä pidetään huoli, että pysyvät näkyvillä.

Tytti oleilee paljon "patiolla", minne pääsee luukusta halutessaan. Nukkuukin siellä välillä tuolilla. Patio on aidattu ja kooltaan n. 4x10 m. Sieltä näkee maantielle ja osittain naapureiden pihoihinkin, joten välillä on haukuttava. Joskus haukkuu turhan paljon ja silloin väliovi laitetaan pariksi tunniksi kiinni, muuten olisikin siellä melkein jatkuvasti. Piti pöytää vahtipaikkanaan, mutta nyt se on viety pois. Hyppäsi välillä suoraan alas normaalikorkuiselta pöydältä ja pelkäsin, että rikkoo jalkansa. Nyt istuu matalammalla ikkunalaudalla. Öisin väliovi on kiinni ja koirat ovat makuuhuoneessa ja usein Tytti täytyy laskea ulos aikaisin aamulla ja joskus keskellä yötäkin.

Ruokinta

6.12.2013

 

Koirani ovat todellisella sekaruokinnalla. Aamulla saavat yleensä raakalihapullia. Joskus saavat broilerin siipipaloja, keitettyä kananmunaa, kuivatun kanafileen tai jotain koirien säilykeruokaa, Mushin Vaisto-ruokiakin on kokeiltu.

Päivällä koirat syövät sitä, mitä itsekin syödään ja kaikki tuntuu kelpaavan. Voimakkaasti maustettuja ruokia ei anneta, joskus saatan huuhdella huonoista lihapaloista/läskistä enimmät mausteet pois. Yleensä päiväruoka on aika vihannespitoista ja sisältää myös riisiä tai pastaa tai perunaa ja lihaa tai kalaa sen verran, että ruoka kelpaa koirille. Lisäksi porkkanaraastetta ja muuta raakasalaattia. Vaikka koirat ovat aika eri kokoisia, annan niille kaikille yhtä paljon ruokaa. Tytti on sellainen ikiliikkuja, että se kuluttaa enemmän kuin 3 kiloa painavampi Kira.

Illalla koirat saavat kuivamuonaa ja lisäksi raejuustoa tai kermaviiliä tai kuivakalaa tai keksin tai jonkun kuivatun lihaherkun. Tällä hetkellä nappulana on royal caninin medi sensibleä, jonka Sindi sai rallytokokisoista ja lisäksi Hau Hau Championin lohi-perunaa ja kana-perunaa. Aiemmin oli Biomillin miniruokia.

Lisäksi koirat saavat vielä makupaloja, joko harjoittelun yhdeydessä tai ihan muuten vaan. Kaikesta mitä syö, on annettava koirille maistiaiset. Ja kaikki kelpaa... Pienet omenan, banaanin tai satsuman palat, kuivattu ananaskin. Kaurakeksit ovat oikein erikoisherkkua. Makupalat ovat nyt pääasiassa itse tehtyjä maksanameja tai lihanameja.

Kasvu

6.12.2013

 

Tytti painoi 8-viikkoisena hieman enemmän kuin Kira ja Sindi. Paino lisääntyi samaa tahtia kuin Sindillä. Korkeutta on nyt n. 27 cm, hieman vähemmän kuin Sindillä. Kuvassa kasvukäyrä 8 viikon iästä vuoden ikään. Tytti on nyt aika laihan tuntuinen, mutta lihaksikas.

tytin, Kiran ja Sindi kasvukäyrä 2-12 kk

Tokon harjoittelu

7.12.2013

 

Tokoa on nyt harjoiteltu päivittäin ja marraskuussa oltiin viikonloppuisin kurssillakin. Alokasluokan liikkeet sujuvat välillä todella hyvin ja välillä ei ollenkaan. Tänään ensimmäisessä virallisessa toko-kokeessa sai ykköstuloksen ja nyt alkaa avoimen luokan liikkeiden opettelu.

Agilityn harjoittelu

6.12.2013

 

Agilityn harjoittelu on ollut vähäistä. Osaa esteet paitsi pujottelua ei ole vielä tehty yhtään ja pussikin on keskeneräinen. A-este ja puomi ovat suosikkeja, on tehnyt ne jo pitkään vauhdilla. Niitä ei oikeastaaan ole tarvinnut opettaa ollenkaan. Alastulokontaktia olen yrittänyt varmistaa pysäyttämällä ja antamalla namin. Keinukin sujuu hyvin. Hyppyjä onnistuu jo muutama peräkkäin. Putkeen menee hyvin. Renkaan kanssa täytyy olla vielä tarkkana. Tytti on hyvä hyppäämään ja nopea, joten eiköhän siitä vielä agilitykoira tule.

Kira ja Sindi

7.12.2013

 

Äitinsä Kiran kanssa Tytti leikkii tuntikausia päivittäin, aloittavat usein aamulla seitsemän paikkeilla sängyssä. Ulkona jahtaavat toisiaan ja repivät leluja. Kiralla oli selvästi pulaa leikkikaverista. Välillä Kira on turhankin raju, mutta Tytti pitää puolensa, vaikka onkin paljon pienempi.

Sindi ei Tytin kanssa leiki, vaikka Tytti yrittää sitä välillä ärsyttää. Tulevat kuitenkin hyvin toimeen keskenään ja ovat välillä autossa samassa häkissä.