Tytti täytti 10 vuotta

6.11.2022

 

Tällä sivulla yritän kertoa, millainen Tytti on täyttäessään 10 vuotta ja mitä kaikkea se jo on saavuttanut ja mitä kaikkea se puuhailee.

Ulkoilu

8.11.2022

 

Käymme päivittäin noin tunnin lenkillä. Yleensä menemme metsään, missä koirat voivat juosta vapaina. Kerran pari viikossa käymme ostoksilla ja samalla lenkillä, silloin yleensä koirat flexissä. Koiratkin tuntuvat tykkäävän, kun pääsevät välillä jonnekin muualle ulkoilemaan.

Tytti ulkoilee myös omassa aidatussa pihassa. Hyvällä säällä pidempään, huonolla lyhyitä aikoja. Treenataan kaikenlaista ja leikitään ja saavat juoksennella oman halunsa mukaan. Tytti usein yrittää saalistaa myyriä ja istuu pihalla vaanimassa.

Tytti käy usein "patiolla", minne pääsee luukusta aina halutessaan. Välillä jopa nukkuu päivällä siellä. Patio on aidattu ja kooltaan n. 4x10 m. Sieltä näkee maantielle ja osittain naapureiden pihoihinkin, joten välillä on haukuttava.  Öisin väliovi on kiinni ja koirat ovat makuuhuoneessa, mutta joskus Tytti täytyy laskea ulos aikaisin aamulla.

Ruokinta

8.11.2022

 

Koirani ovat todellisella sekaruokinnalla. Aamulla saavat yleensä raakalihapullia. Lisään ruokaan välillä Wetzymeä tai  Biotiinia. Joskus saavat keitetyn kananmunan lihan seassa.  Kuvassa on Oscar-lihapullia ja keitettyä kananmunaa.

 

Päivällä koirat syövät sitä, mitä itsekin syödään ja kaikki tuntuu kelpaavan. Voimakkaasti maustettuja ruokia ei anneta, joskus saatan huuhdella huonoista lihapaloista/läskistä enimmät mausteet pois. Yleensä päiväruoka on aika vihannespitoista ja sisältää myös riisiä tai pastaa tai perunaa ja lihaa tai kalaa sen verran, että ruoka kelpaa koirille. Lisäksi porkkanaraastetta ja muuta raakasalaattia. Kuvassa on broileria, kaura-riisiä ja kaali-porkkanaraastetta. Päiväruokaan lisään nivelravinteita, tällä hetkellä Jahti&Vahti nivelravinnetta. Vararuokana on tällä hetkellä Royal Caninin annospusseja.

Illalla koirat saavat kuivamuonaa. Olen nyt pyrkinyt antamaan kotimaisia ruokia, kun niitä on saatavilla. Tällä hetkellä on HANKOa ja pentuSMAAKia. Lisäksi jotain purtavaa, esim. Dentastix, Dental, Dentalife, koirankeksi, kuivakalaa yms.

Lisäksi koirat saavat vielä makupaloja. Harjoittelun yhdeydessä usein kuivamuonaa. Kaikesta mitä syö, on annettava koirille maistiaiset. Ja kaikki kelpaa... Pienet omenan, banaanin tai appelsiinin palat maistuvat. Kaurakeksit ovat oikein erikoisherkkua.

Kasvu

8.11.2022

 

Tytti on jonkin verran tukevoitunut ja painaa nyt n. 4 kg.

 

Toko

8.11.2022

 

Kaikkiaan Tytti on kilpaillut 11 kertaa, kerran ALOssa, 2 kertaa AVOssa ja 8 kertaa VOIssa. Voittajaluokassa Tytti sai kerran kolmostuloksen ja voitti sillä Pienpystykorvien tokomestaruuden. Päätin lopulta luovuttaa, kun ei muita tuloksia tullut. Tytti on nopea oppimaan erilaisia tehtäviä, mutta kyllästyy helposti eikä kestä toistoja. Saattaa juosta ruutuun täysillä tai sitten pysähtyy puoliväliin, koskaan ei tiedä, mitä se tekee.

Nyt on vakaa suunnitelma jatkaa tokoilua AVO-luokassa. Sääntömuutos mahdollistaa yli 10 vuotiaan koiran siirtymisen alempaan luokkaan. Tytillä jäi aikoinaan koulutustunnukset saamatta ja nyt olisi uusi mahdollisuus yrittää hankkia TK2.

Agility

8.11.2022

 

Tytti aloitti kilpailemisen syyskuussa 2011 ja kilpaili miniykkösissä 13 kertaa. Vuonna 2018 tuli pikkuminiluokka ja Tytti kilpaili pikkuminiykkösissä 15 kertaa. Voittoja tuli yhteensä 10 kpl ja niistä 3 viimeistä tuotti 3 LUVAA. Kakkosiin siirryttiin heinäkuussa 2019 ja siinä kisattiin 14 kertaa. Niistä tuli 7 voittoa, mutta vain 1 LUVA. Vuoden 2020 lopussa päätin luovuttaa. Tytti ei koskaan oikein syttynyt agilityyn. Se olisi todella nopea, mutta juoksi radalla vain pari kertaa tosissaan, yleensä se vain hölkkäsi.

Rally-toko

8.11.2022

 

Rally-tokosta on tullut Tytin päälaji.  Ensimmäiset kilpailut olivat syyskuussa 2013 ja RTK1 tuli huhtikuussa 2014 suoraan kolmen kilpailun jälkeen. RTK2 saatiin kolmen kilpailun jälkeen maaliskuussa 2015. RTK3 vaati 4 kilpailua ja se tuli lokakuussa 2015. RTK4:een tarvittiin 13 kilpailua ja se tuli huhtikuussa 2019. Sen jälkeen on yritetty rallytokovalion arvoa ja kaksi tulosta puuttuu vielä. Hieman alkaa epäilyttää, onnistuuko se koskaan...

Pienpystykorvat ry:n mestaruuskilpailun Tytti voitti vuonna 2015.

Koiratanssi

8.11.2022

 

Uusin laji on koiratanssi. Kilpailin htm:sä Tytin kanssa kerran tammikuussa 2019. Tulos oli ihan kohtuullinen H, mutta se jäi ainoaksi kerraksi.

Nosework

8.11.2022

 

Noseworkiakin on kokeiltu. Tytti oppi aika nopeasti ilmaisemaan hajun menemällä maahan. Mutta ei malta etsiä kunnolla, vaan turhan herkästi menee maahan, vaikka haju ei ole lähelläkään.

Kira ja Tytti

8.11.2022

 

Kira ja Tytti innostuvat välillä leikkimään keskenään. Leikki muuttuu rajummaksi, kun niillä on juoksut. Nykyään juoksut huomaakin siitä, että ne nujuavat jatkuvasti keskenään. Ovat todella parhaat kaverukset ja putsaavat toistensa silmät ja korvat.