Sindi täytti 14 vuotta

Tällä sivulla yritän kertoa, millainen Sindi on täyttäessään 14 vuotta ja mitä kaikkea se on saavuttanut ja mitä se puuhailee. Sindistä huomaa jo selvästi, että se on vanhus. Ontuu hieman toista etujalkaa, mutta Rimadyl auttaa jonkun verran, saa 1/4-1/2 tablettia/päivä. Kuulo tuntuu myös huonontuneen, ainakaan ei enää tottele mitään.

Sängyn vieressä on Sindin takia ollut jo muutaman vuoden penkki, joka helpottaa sänkyyn hyppäämistä. Joskus ylösmeno näyttää hankalalta siitä huolimatta.

Ulkoilu

Käymme päivittäin noin tunnin lenkillä. Yleensä menemme metsään, missä koirat voivat juosta vapaina. Nykyään usein käydään ensin kaikki yhdessä lenkillä ja sitten Seppo menee Sindin kanssa kotiin ja minä teen vielä reippaamman lenkin Kiran ja Tytin kanssa.  Lenkin alkupuolella Sindi kulkee hitaasti, mutta vauhti paranee lenkin edistyessä. Kotiinpäin on kiire ja juoksee välillä irti ollessaan turhan kaukana edessä. Tykkää lähteä autoreissuille, mutta oppinut ikävän tavan möykätä autossa, kun vauhti vähänkin hidastuu. Kiire päästä ulkoilemaan muualle kuin normaaleille lenkeille.

Sindi ulkoilee myös omassa aidatussa pihassa pari kertaa päivässä.

Nykyään Sindi vain käväisee välillä "patiolla", minne pääsee luukusta aina halutessaan. Pentuna se viihtyi siellä enemmän. Patio on aidattu ja kooltaan n. 4x10 m. Sieltä näkee maantielle ja osittain naapureiden pihoihinkin, joten välillä on haukuttava.

Ruokinta

Koirani ovat todellisella sekaruokinnalla. Aamulla saavat yleensä raakalihapullia tai Mushin pennuille tarkoitettua BARF-ruokaa, jota olen ostanut 10 kilon laatikossa. Ruoka on pakastettu n. 230 g levyinä, josta riittää kolmelle kleinille kahdeksi aamupalaksi. Lisään ruokaan B-vitamiinia tai karvanlähtöaikaan Biotiinia. Joskus saavat keitetyn kananmunan lihan seassa tai jotain koirien säilykeruokaa. Vararuokana on Pedigreen annospusseja.

 

Päivällä koirat syövät sitä, mitä itsekin syödään ja kaikki tuntuu kelpaavan. Voimakkaasti maustettuja ruokia ei anneta, joskus saatan huuhdella huonoista lihapaloista/läskistä enimmät mausteet pois. Yleensä päiväruoka on aika vihannespitoista ja sisältää myös riisiä tai pastaa tai perunaa ja lihaa tai kalaa sen verran, että ruoka kelpaa koirille. Lisäksi porkkanaraastetta ja muuta raakasalaattia.  Päiväruokaan lisään nivelravinteita, tällä hetkellä vuoropäivinä Jahti&Vahti nivelravinnetta ja Biofarmlab Jointbuilderia. Alla kupeissa on spagettia, tomaatti-jauhelihakastiketta ja porkkana-kaaliraastetta.

Illalla koirat saavat itse tekemääni "täysravintopannukakkua" ja lisäksi jotain purtavaa, esim. puruluun, kuivakalaa, kuivattua mahaa tai Pedigree-keksin. Kerran viikossa Dentastix-tikut.  Alla pannukakun resepti, sitä voi vaihdella tarpeen mukaan. Pellillisestä tulee kolmelle kleinille iltapala 20 päiväksi. Jauhelihana olen käyttänyt vähärasvaista (4 %) broilerijauhelihaa. Osa vehnäjauhoista on korvattu grahamjauhoilla.

 

 

 

vehnäjauho 150 g Ensin sekoitetaan vehnäjauhot ja kaurahiutaleet ja lisätään vettä ja maito.
kaurahiutaleet 300 g Annetaan turvota pari tuntia. Pitäisi olla puuromainen seos.
jauheliha (broileri) 200 g Lisätään jauheliha ja munat sekä calciumia ja magnesiumia.
muna 4 kpl Levitetään pellille tasaiseksi kerrokseksi.
calcium balans 10 g Paistetaan uunissa n. 225 astetta puoli tuntia, annetaan olla uunissa toinen puoli tuntia.
kevyt maito 4 dl Leikataan palasiksi ja pakastetaan sopivina annoksina.

 

Lisäksi koirat saavat vielä makupaloja. Harjoittelun yhdeydessä usein Oscar-kissan kuivamuonaa. Kaikesta mitä syö, on annettava koirille maistiaiset. Ja kaikki kelpaa... Pienet omenan, banaanin tai appelsiinin palat maistuvat. Kaurakeksit ovat oikein erikoisherkkua.

Paino

Sindin paino on ollut jo pitkään n. 4,5-4,8 kg. Korkeutta sillä on n. 28 cm.

Toko

Tokossa tavoitteena oli saavuttaa TVA. Se olisi saattanut onnistuakin, jos Sindin olisi saanut äänettömäksi. Paljon pisteitä menetettiin vinkumisten ja kiljaisujen takia erityisesti noudoissa ja ruudussa. Paikallaolo taisi olla ainoa liike, missä se oli hiljaa.  Yksi ykköstulo kuitenkin tuli ja muutaman kerran oli tosi lähellä. Parhaaksi tulokseksi EVL:ssä jäi 271 pistettä. Kaikkiaan Sindi ehti kilpailla EVL:ssä 22 kertaa, joista tuli 1 ykköstulos, 9 kakkostulosta ja 4 kolmostulosta. Sindi voitti Pienpystykorvat ry:n "vuoden tokopystis"-tittelin vuosina 2007, 2008, 2009, 2010 ja 2012.

Agility

Sindi aloitti kilpailemisen maaliskuussa 2008 ja kilpaili miniykkösissä 11 kertaa. Kakkosiin siirryttiin elokuussa 2008 ja siinä kisattiin 8 kertaa. Viimeinen kilpailu oli lokakuussa 2008. Pian sen jälkeen silmätarkastuksen yhteydessä eläinlääkäri totesi, että polvet ovat löysät (1/2) ja suositteli agilitykilpailemisen lopettamista. Ilmeisesti pujotteluongelma johtui polvien löysyydestä. Sai joskus sen jälkeenkin hyppiä matalia esteitä ja tehdä putkia ja puomia. Vuonna 2013 sai vielä osallistua Pienpystykorvien mestaruuskilpailuihin, mutta tuli hylätyksi.

Rally-toko

Ensimmäiset kilpailut olivat marraskuussa 2011 ja RTK1 tuli helmikuussa 2013 suoraan kolmen kilpailun jälkeen. RTK2 saatiin kolmen kilpailun jälkeen huhtikuussa 2014. RTK3 vaati jo 8 kilpailua ja se tuli helmikuussa 2016. Mestariluokassa kilpailtiin 7 kertaa ja niistä saatiin 2 tulosta. Kevällä 2018 päätin luovuttaa ja Sindi sai jäädä eläkkeelle. Isoimmat ongelmat olivat ääntely, josta tuli vähennystä melkein joka kerta, sekä käytösruutu, jossa varsinkin seisominen oli ongelma.

Sindi, Kira ja Tytti

Sindi on rauhoittunut iän myötä eikä ole koskaan oikein leikkinyt nuorempiensa kanssa. Illalla Sindi on tarkkana, että hän tulee iltapissalta ensimmäisenä ovesta sisälle, muulloin nuoremmat tunkevat edelle. Sindi viettää nykyisin paljon aikaa makuuhuoneessa sängyllä tai sen alla. Ärhentelee välillä Tytille, jos se tulee häiritsemään.