Voittajaluokka

Syyskuussa 07 aloitettiin voittajaluokan tehtävien harjoittelu. Elokuussa oli jo joitakin liikkeitä jonkin verran ehditty opetella. Harjoittelu kuitenkin keskeytyi, sillä Sindi oli saanut jostain nenäpunkkeja. Se sai rajuja aivastuskohtauksia ja niiskutteli. Jouduimme pitämään lähes täydellistä treenitaukoa 1,5 kk ennenkuin ongelman syy selvisi. Onneksi oireet hävisivät toisen Stronghold lääkityksen jälkeen. 

Sindin mietteitä harjoituksista

Viime kilpailun jälkeen on taas harjoiteltu uusia hauskoja tehtäviä. Emäntä laittaa pihalle 4 purkkia ja nauhan niiden ympärille ja minun pitää juosta niiden keskelle ja mennä makuulle emännän käskystä. En mielelläni makaa kylmässä ja kosteassa, niinpä välillä hieman fuskaan. Emäntä antaa namia, kunhan kyynärpäät ovat maassa.

Sindi ruudussa

Toinen hauska tehtävä on, kun emäntä laittaa pihalle useita puupalikoita ja vie sitten oman palikkani niiden joukkoon. Minun pitäisi hakea oma palikkani. Aluksi en oikein ymmärtänyt, mitä pitäisi tehdä ja toin vaan jonkun palikoista. Sitten emäntä vei oman palikkani isännän puunsahauspaikalle ja sieltä oli helppo löytää oma palikka. Pari kertaa emäntä piilotti palikat osittain lumeen, mutta silloin en aina malttanut etsiä omaa. Kokeili emäntä myös laittaa palikat pihalla pimeään paikkaan, että joutuisin haistelemaan, enkä voisi napata vain ensimmäistä näkemääni. Vähitellen aloin tajuta, että emäntä haluaa aina sen saman palikan. Pari kertaa olen ollut jo menossa takaisin emännän luo, kun olen huomannut, että minullahan on väärä palikka suussa. Ekalla kerralla tiputin palikan maahan, mietin ja haistelin sitä, otin sen sitten suuhun ja vein emännälle, mutta se ei ollut tyytyväinen. Toisella kerralla, kun huomasin erehtyneeni, tiputin palikan ja menin haistelemaan tarkemmin muita palikoita. Löysin oikean ja silloin emäntä oli todella tyytyväinen.

Viikon päästä

Tokoharjoittelua on tehty pakkasten takia sisällä. Tällä viikolla on harjoiteltu seuraamista. Emäntä kutsuu minut sivulle ja sitten se ottaa askelia eri suuntiin ja minun täytyy pysyä sivulla ja istua nopeasti emännän pysähtyessä. Ja saan hyviä nameja, kivaa.
Lisäksi on harjoiteltu noutamista. Emäntä istuu lattialla ja kutsuu minut sivulle istumaan. Sitten hän heittää jonkun leluni pari metrin päähän ja hetken päästä käskee minun hakea sen. Ensin riitti, että otin esineen suuhun ja emäntä naksautti heti. Vähitellen minun on täytynyt tulla lähemmäs emäntää ennen naksautusta. Namin jälkeen emäntä käskee minut takaisin sivulle ja tätä toistetaan useampi kerta. Hauskaa.

Luoksetuloakin on harjoiteltu. Välillä suoraan emännän sivulle. Joskus emäntä tipauttaa lelun selkäni taakse ja silloin tiedän, että täytyy pysähtyä kesken matkan, mutta vasta, kun emäntä käskee.

Harjoitellaan me myös tylsempää tehtävää. Emäntä käskee minut makaamaan ja seisoo edessäni. Sitten hän käskee minun nousta seisomaan. Yritän tehdä emännän mieliksi, sillä silloin saan namia. Välillä harjoittelemme sisällä ja välillä ulkona. Ulkona emäntä laittaa maahan maton - muuten en mene kunnolla maahan - ja minun on pysyttävä maton päällä. Sisällä harjoitellaan usein jonkin pöydän päällä tai muuten niin, että en voi liikkua eteenpäin. Tylsä juttu, mutta kai sitäkin on yritettävä.

Päijät-Hämeen toko-cup keväällä 2008

Keväällä järjestettiin taas epävirallinen toko-cup ja olimme mukana kolmessa kokeessa. Parissa muussakin kävimme katsomassa, mutta suuren osanottajamäärän takia en viitsinyt jäädä odottamaan voittajaluokan alkamista. 

Heinolassa 24.4. jäimme ilman tulosta 188 pisteellä. Tuomarina oli Jari Piiroinen. Ruutuunmeno, estenouto ja metalliesineen nouto menivät nollille. Oli erittäin hyvä harjoitus ennen virallista kilpailua. Suoritti tunnistamisnoudon ensimmäisen kerran kilpailunomaisesti, sähläsi hieman, mutta toi oikean esineen! Intoa oli liikaakin, mikä ilmeni kiljahteluina.

Asikkalassa 30.4. tuomarina oli Marita Packalen ja saimme nipinnapin ykköstuloksen 256 pisteellä. Metalliesineen noudosta tuli 0,  käytimme omaa teipattua esinettä. Haukkumista kuului tälläkin kertaa. 

Nastolan kilpailuun 19.5. lähdin kovin hätäisesti, lompakkokin unohtui kotiin. Onneksi Jutta lainasi vitosen, että saatiin osallistua. Tuomarina oli Elina Niemi ja saimme kakkostuloksen 252 pisteellä. Metalliesineen noutoa emme edes yrittäneet, sillä luulin unohtaneeni oman esineen kotiin, se löytyi kuitenkin auton takakontista. Minusta oli parempi jättää liike väliin, kuin totuttaa Sindiä olemaan noutamatta, sillä olin 99%:n varma, että se ei noutaisi metalliesinettä. Muuten liikkeet sujuivat varsin hyvin, kauko-ohjauksesta tuli täysi 10. Luoksetulossa ei pysähtynyt maahan. Haukkutehosteet hieman häiritsivät.

Viralliset kilpailut

Ensimmäiseen viralliseen kokeeseen menimme Kouvolaan 27.4.08. Saatiin sentään 213,5 pistettä ja kolmostulos. Tuomari papereita jakaessaan sanoi Sindin olleen kehäsihteerien suosikki. Eikä ihme, sillä pikkuneidistä löytyi intoa ja vauhtia vaikka muille jaettavaksi.

Kouvola 27.4.2008, tuomari Markku Mäntynen
Paikalla makaaminen 10
Seuraaminen taluttimetta 7 haukahteli, tarkkuutta tarvittaisiin lisää
Istuminen seuraamisen yhteydessä 9,5
Luoksetulo 9 toisella käskyllä maahan
Ruutuunmeno 0 lähti katsomaan kehäsihteereitä selkäni taakse
Noutaminen esteen yli hypäten 9,5 pureskeli, nousi sivulla heti luovutuksen jälkeen
Metalliesineen noutaminen 0 ei yritetty
Tunnistusnouto 8 sähläsi, esine tippui
Kauko-ohjaus 6 seisomasta istumaan toisella käskyllä, liikkui istumasta seisomaan
Kokonaisvaikutus 7 haukahteli ja kiljahteli

Seuraava yritys piti olla Heinolassa kesäkuun alkupuolella. Olin ilmoittautunut jo joskus helmikuussa, että varmasti mahdumme mukaan. Sindin juoksu kuitenkin alkoi toukokuun lopulla ja siirsin ilmoittautumisen syyskuun kokeeseen.

Elokuun toisena päivänä oli kokeet Sysmässä. Sindi oli niin innoissaan päästessään pitkän tauon jälkeen kilpailemaan, että mikään ei meinannut onnistua. Ja valitettavasti huomasin liiallisen virran vasta paikallaolon yhteydessä. Jouduimme vielä ensimmäisinä yksittäisliikkeisiin, niin että en ehtinyt tehdä mitään. Olimme tehneet puolen tunnin hihnalenkin ennen kokeen alkua, mutta pitäisi tehdä tunnin lenkki vapaana. Varttitunnin leikki pallon kanssa auttaisi myös purkamaan ylimääräiset virtapiikit. Pisteitä kertyi 128.

Sysmä 2.8.2008, tuomari Tommi Varis
Paikalla makaaminen 8 makasi vinossa, kiljahti istumaan noustessa
Seuraaminen taluttimetta 7 lisää tarkkuutta, haukahteli, "kaunista katsoa, mutta ei kuunnella"
Istuminen seuraamisen yhteydessä 8
Luoksetulo 0 lähti liikkeenohjaajan käskystä/ennen käskyä
Ruutuunmeno 6 meni ruutuun täysillä, mutta juoksi sivuun, ylimääräisellä käskyllä ruutuun
Noutaminen esteen yli hypäten 0 ei hypännyt mennessä, esine hieman oikealle, meni suorinta tietä esteen ohi
Metalliesineen noutaminen 0 ei yritetty
Tunnistusnouto 5 pudotti useita kertoja, istui vinoon
Kauko-ohjaus 0 käveli vaihdoissa eteenpäin
Kokonaisvaikutus 7 haukahteli ja kiljahteli

Sysmän kilpailun jälkeen hankin kirjan "Lydnadsträning i teori och praktik". Siinä neuvotaan tokoliikkeiden opettaminen naksutinta käyttäen. Paljon hyviä uusia vinkkejä. Olin joskus miettinyt, miten kauko-ohjauksen voisi opettaa sheippaamalla ja pidin sitä mahdottomana. Kirjassa kuitenkin esitetään siihenkin varsin toimiva menetelmä. Harjoittelin Sindin kanssa kauko-ohjausta pari viikkoa ohjeiden mukaan ja mielestäni siitä oli paljon apua. Seuraavalle koiralle opetan kauko-ohjauksen alusta lähtien sheippaamalla.

Heinolassa 7.9.08 oli Salpausselän kennelpiirin piirinmestaruuskokeet tottelevaisuudessa. Olimme mukana Päijät-Hämeen Kennelkerhon 1-joukkueessa, joka voitti joukkuekilpailun. Voittajaluokassa oli 7 koiraa ja Sindi sijoittui toiseksi kakkostuloksella 251 pistettä. Ainoastaan voittanut hovawart sai ykkösen. 

Heinola 7.9.2008, tuomari Ossi Harjula
Paikalla makaaminen 10
Seuraaminen taluttimetta 8 haukahteli juostessa, "katosi" loppupuolella
Istuminen seuraamisen yhteydessä 9 katsoin taakse
Luoksetulo 8 maahan 2. käskyllä, törmäsi jalkoihini
Ruutuunmeno 9 meni maahan, kun piti lähteä ruutuun, sen jälkeen OK
Noutaminen esteen yli hypäten 8 törmäsi jalkoihini, pureskeli esinettä
Metalliesineen noutaminen 0 ei yritetty
Tunnistusnouto 7 pudotti esineen, istui vinoon
Kauko-ohjaus 8 seisomasta istumaan 2. käskyllä, eteni hieman
Kokonaisvaikutus 8 haukahteli

Syksyllä oli paljon kokeita Lahden seudulla, niinpä seuraavan kerran yritettiin saada ykköstulos jo viikon päästä Lahdessa Löytynmäen kentällä. Ja se onnistui! Voittajaluokassa oli vain 4 koiraa ja Sindi voitti 273 pisteellä. Palkintonakin sattui olemaan Sindille kelpaavaa ruokaa.

Lahti 14.9.2008, tuomari Marita Packalén
Paikalla makaaminen 10
Seuraaminen taluttimetta 9 perusasento välillä huono
Istuminen seuraamisen yhteydessä 10
Luoksetulo 10
Ruutuunmeno 8
Noutaminen esteen yli hypäten 10
Metalliesineen noutaminen 0 ei yritetty
Tunnistusnouto 10
Kauko-ohjaus 7 seisomasta istumaan 2. käskyllä, eteni hieman
Kokonaisvaikutus 9 haukahteli

Varmuuden vuoksi olin ilmoittanut Sindin myös Nastolaan seuraavana viikonloppuna. Sitä ennen metalliesineongelma ratkesi. Minulla oli ikivanha metalliesine, jota papilloninikaan ei suostunut noutamaan. Olimme Salpakankaalla 13.9. järjestetyssä tokopäivässä mukana. Kouluttajana oli Jessica Svanljung. Hänen ohjeensa Sindin metalliesineinhoon oli hankkia pari uutta esinettä. Minä tottelin ja ostin torstaina uuden metalliesineen. Ekassa harjoituksessa palkitsin Sindin esineen haistelusta. Seuraavana päivänä se jo otti esineen suuhunsa ja sunnuntaina kokeessa toi metalliesineen pienen empimisen jälkeen. Sen jälkeen ei ole ollut metallin kanssa ongelmia. Vielä en ole uskaltanut kokeilla, noutaisiko se jo vanhankin esineen.

Nastolassa Sindi sijoittui toiseksi 245 pisteellä ja kakkostuloksella. Voittajakaan ei saanut ykköstä. Voittajaluokassa oli 8 koiraa.

Nastola 21.9.2008, tuomari Pauli Härkönen
Paikalla makaaminen 9,5 makasi vinossa
Seuraaminen taluttimetta 7 Alussa ei seurannut ollenkaan, loppu OK
Istuminen seuraamisen yhteydessä 0 jäi seisomaan, enkä katsonut taakse
Luoksetulo 7 maahan 3. käskyllä
Ruutuunmeno 8 häntä ruudun ulkopuolella
Noutaminen esteen yli hypäten 10
Metalliesineen noutaminen 8
Tunnistusnouto 8 tiputti
Kauko-ohjaus 10
Kokonaisvaikutus 8 haukahteli

Aikomukseni oli taas vaihtaa luokkaa heti yhden ykköstuloksen jälkeen, mutta evl:n liikkeiden harjoittelu ei sujunut odotetusti. Ongelmia oli erityisesti ohjatun noudon kanssa. Sindi ei millään ymmärtänyt, miksi pitäisi pysähtyä merkille, kun sen takana on noutoesineitä. Halusin myös kilpailla hallissa, että tietäisin, onko siinä odotettavissa ongelmia. Lahdessa oli sopivasti pentunäyttelyn yhteydessä toko 26.10.08. Sindin vuoro oli luokan viimeisenä, niin että ehdimme ulkoilla sateessa pariinkin kertaan. Pikkuneiti teki taas kaiken täysillä ja saimme 296 pistettä ja sijoituimme toiseksi, luokassa oli 10 koiraa.   

Lahti 26.10.2008, tuomari  Hannele Pörsti
Paikalla makaaminen 10
Seuraaminen taluttimetta 8 haukahteli, hukkui lopussa
Istuminen seuraamisen yhteydessä 8 Sindille 10, katsoin taakse
Luoksetulo 10
Ruutuunmeno 9 kiljui mennessä
Noutaminen esteen yli hypäten 9 pureskeli
Metalliesineen noutaminen 10
Tunnistusnouto 9 pureskeli
Kauko-ohjaus 10
Kokonaisvaikutus 8 haukahteli

Helmikuussa 09 olin taas hidas ilmoittautumaan ja emme mahtuneet Purina areenalla järjestettävään tokoon ev-luokkaan, voittajaankin pääsimme vain varalle. Muutama päivä ennen koetta tuli yllättäen soitto, että mahtuisimme mukaan. Siinä vaiheessa olin jo iloinen, että kisaamme vielä voittajaluokassa. Sunnuntaille sattui kaunis aurinkoinen päivä, aurinko sulatti maata sen verran, että Sindi oli aina ulkona käväisyn jälkeen märkä ja kurainen ja sotki takkinikin. Syliin täytyi päästä! Onneksi kuivaaminen onnistui parilla talouspaperin arkilla, märkien vatsakarvojen päällä ei ole kiva maata 4 minuuttia. Kuvittelin kahden nollan jälkeen, että meillä ei ole mitään mahdollisuuksia sijoittumiseen. Yllätys olikin suuri, kun viimeisen koiran ollessa kehässä kävin kysymässä kilpailukirjaa ja sitä ei minulle annettu, sillä olimme kolmen parhaan joukossa. Lopulta Sindi sijoittui kolmanneksi 240 pisteellä. Kaksi parasta sai 1. palkinnon. Mukana oli 11 koiraa.

Yllätyksenä kilpailuissa tuli sääntöjen muutokset. En ollut lukenut lainkaan uusia voittajaluokan sääntöjä.

Helsinki 22.3.09, tuomari  Hannele Pörsti
Paikalla makaaminen 10
Seuraaminen taluttimetta 8,5 Lisää tarkkuutta
Istuminen seuraamisen yhteydessä 0 Meni maahan
Luoksetulo 10
Ruutuunmeno 10
Noutaminen esteen yli hypäten 10
Metalliesineen noutaminen 9
Tunnistusnouto 10
Kauko-ohjaus 0 Ei noussut seisomaan toisellakaan käskyllä. Teki myös kumarruksen! Mutta ei liikkunut yhtään!
Kokonaisvaikutus 8 kiljahteli

Harvialaan ilmoittautuessa ajoitus oli täydellinen, Sindin jälkeen koe oli täynnä. Edellisestä kokeesta 4 viikkoa ja sää oli jopa talvisempi. Tietkin paikoitellen jäisiä. Onneksi koe pidettiin maneesissa, ulkona oli tuulista. Ykkösen saaminen on pienestä kiinni. Nyt saatiin kakkostulos 245 pisteellä. Sindi voitti luokkansa, sillä muut saivat kolmosia.

Harviala 18.4.09, tuomari Markku Santamäki
Paikalla makaaminen 0 istui osan aikaa, pelästyi katolta pudonnutta lunta
Seuraaminen taluttimetta 7 Lisää tarkkuutta, intoa oli liikaakin, haukkui ja pomppi
Istuminen seuraamisen yhteydessä 10
Luoksetulo 7 Hidas pysähdys seisomaan, jatkoi ennen kutsua, erinomainen maahanmeno
Ruutuunmeno 9 kiljui lähtiessään
Noutaminen esteen yli hypäten 8 esine putosi ennen estettä, otti ilman käskyä
Metalliesineen noutaminen 9 mietti vähän aikaa, ottaisiko esineen
Tunnistusnouto 10
Kauko-ohjaus 10
Kokonaisvaikutus 9 kiljahteli ja haukkui

Helsingissä Purina-Areenalla 24.5.09 järjestetyssä kokeessa oli yllättäen niin vähän ilmoittautuneita, että voittajaluokassa tuomari vaihtui. Me 3 ilmoittautunutta emme olleet siitä pahoillamme, sillä kaikki saivat ykköstuloksen! Sindi ja voittanut aussi saivat lisäksi TK3-koulutustunnuksen. Liikkeiden suoritusjärjestys oli sekoitettu ja se vähän hämäsi ainakin minua. Sindi sijoittui toiseksi 268 pisteellä.

Helsinki 24.5.09, tuomari Marita Packalen
Paikalla makaaminen 10
Seuraaminen taluttimetta 9 Lisää tarkkuutta.
Istuminen seuraamisen yhteydessä 10
Luoksetulo 7 Molemmat pysähdykset kahdella käskyllä.
Ruutuunmeno 6 Nousi ruudussa seisomaan.
Noutaminen esteen yli hypäten 10
Metalliesineen noutaminen 6 mietti vähän aikaa, ottaisiko esineen, tiputti sen jalkoihini
Tunnistusnouto 10
Kauko-ohjaus 7,5 yksi ylimääräinen käsky makuulta istumaan, liikkui hieman eteenpäin
Kokonaisvaikutus 8 kiljahteli ja haukkui