Avoin luokka

Avoimen luokan tehtävien harjoittelu aloitettiin heti ensimmäisen kokeen jälkeen tammikuussa 2007. Pidin kuitenkin parhaana harjoitella vain niitä tehtäviä, jotka eivät voi haitata alokasluokan kokeessa. Seisomista luoksetulon yhteydessä ei harjoiteltu eikä myöskään istumista hyppyesteen takana. Niiden harjoittelu aloitettiin vasta toukokuussa alokasluokan ykkösen saamisen jälkeen. 

Tyydyin yhteen ykköstulokseen alokasluokassa ja myös avoimessa. Kilpailuihin on niin hankala päästä ja se tulee kalliiksikin matkakulujen kanssa. Kesä-heinäkuussa 2007 oli vain muutamia kokeita 100 km säteellä. Ja niistäkin suuri osa, kun Sindillä oli juoksuaika. Koulutustunnus pitäisi saada myös, kun saa yhden ykköstuloksen ylemmässä luokassa, eli TK1 myös tuloksella AVO1!

Sindin mietteitä harjoittelusta helmikuussa 07

Harjoittelemme emännän kanssa useita kertoja päivässä. Tai leikkiähän se oikeastaan on. Paikallaoloa on harjoiteltu paljon. Emäntä komentaa minut makaamaan eri paikkoihin ja poistuu välillä ihan lähelle ja välillä kauemmas. Television ääressä on harjoiteltu lähellä pidempiä aikoja. Emäntä katsoo televisiosta aikaa ja kerrankin kuulin, kun se kehui isännälle, että makasin paikallani 4 minuuttia. On tylsä maata paikallaan, mutta sen jälkeen saa hyviä nappuloita ja emäntä kehuu. Emännällä on aina taskussaan pieni purkki, missä on nappuloita ja juustoa tai kinkkua. Joskus emäntä menee kauemmas ja jopa hetkeksi pois näkyvistä, mutta silloin hän tulee nopeammin takaisin ja antaa namia, kun olen pysynyt paikallani.

Toisesta harjoituksesta en oikein aluksi tiennyt, mikä sen tarkoitus oli. Emäntä komensi minut sivulle istumaan ja heitti lelun selkäni taakse. Sain ottaa lelun, kun emäntä vapautti minut. Kun maltoin odottaa lupaa, emäntä siirtyikin eteeni ja vapautti minut siitä lelulle. Nyt emäntä menee vähän kauemmaksi ja kutsuu minua. Kun juoksen emäntää kohti, hän komentaakin minut seisomaan. Kun pysähdyn, hän vapauttaa minut menemään lelulle. Olen hoksannut pysäytysjutun ja tänäänkin ehdin pysähtyä ennen emännän komentoa. Sitten tehtiinkin pari luoksetuloa ilman pysähdystä ja emäntä heitti lelun. Olin aivan innoissani, enkä oikein malttanut istua emännän sivulle kunnolla. Emäntä lupasikin, että seuraavalla kerralla saankin namia, että vähän rauhoittuisin.

Sitten vielä harjoittelemme erilaisilla esineillä. Yhtenä päivänä emäntä yritti laittaa minulle noutokapulan suuhun, mutta en pitänyt siitä ollenkaan. En pitänyt lelunkaan laittamisesta suuhun. Seuraavana päivänä noutokapula oli lattialla ja emäntä naksautti, kun haistelin sitä. Olen aikaisemmin oppinut, että naksahduksen jälkeen saan namin. Täytyy vaan keksiä, miten saan emännän naksauttamaan. Seuraavana päivänä harjoiteltiin samalla tavalla. Kolmantena päivänä emäntä naksauttikin vasta, kun kosketin kapulaa kuonolla. Tassuilla töniminen ei kannattanut, vaikka kuinka pyörittelin kapulaa. Neljäntenä päivänä emäntä yllätti minut. Hän laittoi lelulompakkoni maahan ja naksautti, kun otin sen suuhuni. En edes huomannut naksautusta, kun lähdin juoksemaan lompakko suussa. Emäntä kutsui minua ja tarjosi namia. Juoksin syömään namin ja tiputin lompakon emännän eteen. Emäntä siirtyi vähän kauemmas ja nappasin lompakon ja taas kuului naksahdus. Se vasta oli hauskaa. Sain leikkiä lompakolla ja vähän väliä emäntä tarjosi namia. Mitähän emäntä seuraavaksi keksii?

Viikon päästä

Tokoharjoittelua on tehty pakkasten takia sisällä. Tällä viikolla on harjoiteltu seuraamista. Emäntä kutsuu minut sivulle ja sitten se ottaa askelia eri suuntiin ja minun täytyy pysyä sivulla ja istua nopeasti emännän pysähtyessä. Ja saan hyviä nameja, kivaa.
Lisäksi on harjoiteltu noutamista. Emäntä istuu lattialla ja kutsuu minut sivulle istumaan. Sitten hän heittää jonkun leluni pari metrin päähän ja hetken päästä käskee minun hakea sen. Ensin riitti, että otin esineen suuhun ja emäntä naksautti heti. Vähitellen minun on täytynyt tulla lähemmäs emäntää ennen naksautusta. Namin jälkeen emäntä käskee minut takaisin sivulle ja tätä toistetaan useampi kerta. Hauskaa.

Luoksetuloakin on harjoiteltu. Välillä suoraan emännän sivulle. Joskus emäntä tipauttaa lelun selkäni taakse ja silloin tiedän, että täytyy pysähtyä kesken matkan, mutta vasta, kun emäntä käskee.

Viralliset kokeet

Elokuun 4. päivä oli Asikkalassa kokeet ja tuomarina Salme Mujunen. Tuloksella 140 pistettä saatiin nipin napin kakkostulos.

Asikkala 4.8.2007, tuomari Salme Mujunen
Paikalla makaaminen 7,5 istui osan aikaa
Seuraaminen taluttimetta 9 hieman lisää tarkkaavaisuutta tarvittaisiin
Maahanmeno seuraamisen yhteydessä 8 2 käskyä
Luoksetulo 7 hidas pysähdys, muuten luoksetulo todella vauhdikas
Seisominen seuraamisen yhteydessä 7 käveli pari askelta, kun käännyin
Noutaminen 8 pureskeli, nousi sivulla heti luovutuksen jälkeen
Kauko-ohjaus 7,5 ennakoi maahanmenon, liikkui istumaan noustessa
Estehyppy 0 ei istunut, hyppäsi takaisin ilman käskyä
Kokonaisvaikutus 10 oli juuri sopivan innokas ja vauhdikas

Kuukauden ajan harjoiteltiin ahkerasti ja uusi yritys oli Lahdessa 5.9. Päijät-Hämeen Kennelkerhon iltakokeissa, jotka päätyivät n. klo 23. Tuomarina oli Riitta Räsänen, joka antoi kilpailijoille runsaasti hyviä ohjeita. Onneksi kokeet järjestettiin hallissa, joka tosin tuomarin mielestä oli hieman liian pieni. Sindi oli liiankin innokas, mutta sai 174,5 pistettä, 1. palkinnon ja sijoittui kolmanneksi. Luokassa oli yhteensä 15 koiraa.

Lahti 5.9.2007, tuomari Riitta Räsänen
Paikalla makaaminen 10
Seuraaminen taluttimetta 8,5 ei istunut pysähdyksissä
Maahanmeno seuraamisen yhteydessä 8 tehostettu käsky
Luoksetulo 7,5 pysähdys hyvä, mutta jatkoi ilman kutsua
Seisominen seuraamisen yhteydessä 10
Noutaminen 7 pureskeli, nousi sivulla heti luovutuksen jälkeen
Kauko-ohjaus 10
Estehyppy 8 haukahteli, hyppäsi päin sivulle tullessa
Kokonaisvaikutus 9 haukahteli