Alokasluokka

Sindin kanssa aloitin säännöllisen kilpailuun tähtäävän harjoittelun Sindin täytettyä puoli vuotta syyskuussa 2006. Sitä ennen oli pidetty silloin tällöin lyhyitä harjoitustuokioita ja Sindi osasi jo seurata aika hyvin ja myös istuminen ja maahanmeno sujuivat. Tiedän, että joidenkin mielestä pitää harjoitella evl:n tehtäviä jo nuoren koiran kanssa. Minä olen kuitenkin ehdottomasti sitä mieltä, että kannattaa edetä luokka kerrallaan. Niinpä Sindinkin kanssa harjoiteltiin vain alokasluokan liikkeitä ensimmäiseen kilpailuun saakka. 

Loppusyksyllä olimme sunnuntaisin Päijät-Hämeen Kennelkerhon järjestämällä tokokurssilla. Se oli erittäin hyödyllistä, sillä muuten harvoin tapaamme muita koiria. Kurssilla Sindi tottui muiden koirien läsnäoloon ja oppi tottelemaan myös häiriöistä välittämättä. 

Ensimmäinen tottelevaisuuskoe Sindin kokemana (Lahti 14.1.2007)

Kävin jo ensimmäisessä tottelevaisuuskokeessa. Paikka oli tuttu, olimme siellä pari kuukautta aiemmin pentunäyttelyssä. Nyt vaan koiria oli paljon enemmän.

Katselimme toisia koiria, kun ne suorittivat tehtäviään. Ne olivat tosi taitavia.

Emäntä vaihtoi minulle valjaitten tilalle pannan. Siitä arvelin, että nyt jotain tapahtuu. Menimme miehen luo, joka halusi tutkia minua. Hän oli ihan mukava. Sitten menimme toisten koirien perässä kehään seinän vierelle riviin. Muut koirat olivat paljon isompia kuin minä. Vähän ajan kuluttua mukava mies tuli taas tervehtimään minua. Heilutin hänelle häntää ja menin häntä vastaan ja hän vaikutti tyytyväiseltä. (Luoksepäästävyys: 10)

Odoteltiin vähän aikaa ja sitten emäntä otti minulta hihnan irti ja käski samalla istumaan. Muuten olisinkin lähtenyt tutkimaan paikkoja. Hetken päästä emäntä käski minut maahan. Pitäisikö minun maata kylmällä betonilattialla? Kyllä, emäntä käski uudelleen! No, minä tottelin. Emäntä sanoi sitten paikalla ja lähti kävelemään poispäin. Toisten koirien emännätkin menivät kehän toiseen reunaan. Siellä kaikki pysähtyivät ja kääntyivät katsomaan meitä koiria. Emäntä näytti kovin hermostuneelta eikä kovalla lattialla ollut kiva maata. Lopulta päätin lähteä emännän luo. Hän laittoi minut hihnaan kiinni ja yritti käsimerkillä käskeä minut maahan. Luovutti kuitenkin ja antoi minun istua. Vähän ajan päästä rivin päässä ollut koira tuli myös emäntänsä luo. Loput kaksi koiraa pysyivät paikoillaan ja niiden emännät palasivat koiriensa vierelle. Emäntä vei minutkin takaisin riviin ja yritti saada minut makaamaan alkuperäiseen paikkaan. Lopulta hetkeksi suostuin käymään makuulle ja emäntä oli tyytyväinen. Poistuimme sitten kehästä. (Paikalla makaaminen: 0)

Kävimme ulkona pienellä lenkillä ja näimme monenlaisia koiria. Takaisintullessa oli paikoitellen niin ahdasta, että emäntä otti minut syliin, etten jäisi isompien koirien jalkoihin. Katseltiin taas koirien taitavia esityksiä ja emäntä käski minun katsoa mallia. Siis pitääks meidän mennä uudestaan kehään? Kävin nukkumaan emännän syliin.

Emäntä herätti minut ja kiertelimme vähän kehän ympärillä. Sitten menimme kehään. Emäntä käski minut sivulle ja käski seuraamaan lähtiessään liikkeelle. Joku nainen kulki mukana ja käski emäntää pysähtymään. Minä en huomannut ollenkaan ennenkuin tunsin hihnan kiristyvän. Palasin kiireesti emännän vierelle istumaan. Taas lähdettiin liikkeelle ja nyt maltoin vähän paremmin seurata emännän kulkua. Tehtiin käännöksiä eri suuntiin ja juostiinkin ja minä innostuin niin, että haukahtelin muutaman kerran. Seuraaminen on hauskaa, mutta hihna vähän häiritsee, kun yleensä harjoittelemme ilman hihnaa. Mukava mies tuli juttelemaan ja sanoi, ettei pidä innostua niin paljon. (Seuraaminen hihnassa: 7½) Seuraavaksi emäntä irrotti hihnan ja käveltiin ja juostiin ja minulla oli niin hauskaa, että taas haukahtelin. Ihan koko aikaa en malttanut pitää emäntää silmällä ja silloin se aina teki jotain yllättävää. (Seuraaminen ilman hihnaa: 6½)

Taas lähdettiin kävelemään ja yhtäkkiä emäntä käski "maahan". Pysähdyin seisomaan ja emäntä käski uudestaan "maahan". Kävin makaamaan kovalle betonille (kotona emäntää nauratti, kun hän käski minut maahan parketilla ja minä juoksin metrin päähän matolle ja kävin siihen makaamaan)! Emäntä käveli vähän matkan päähän, pysähtyi, kääntyi, tuli takaisin luokseni ja käski minut istumaan. Tottelin heti ja emäntä oli tyytyväinen. (Maahanmeno: 8)

Seuraavaksi emäntä käski minun jäädä istumaan ja lähti kävelemään eteenpäin. Nenääni tuli joku mielenkiintoinen haju ja nousin sitä haistelemaan. Ei se ollutkaan mitään ja päätin lähteä emännän perään. Hän pysähtyi ja kääntyi ja yllättyi nähdessään minun tulevan perässään. Menin istumaan emännän viereen, mutta kehumiset olivat vähän vaisuja. (Luoksetulo: 0)

Sitten käveltiin taas yhdessä ja yhtäkkiä emäntä käski "seiso". Pysähdyin heti ja odotin, kun emäntä jatkoi matkaa, pysähtyi, kääntyi ja tuli takaisin. Tottelin heti "istu"-käskyä ja emäntä oli riemuissaan. (Seisominen: 10)

Seuraavaksi mentiin matalan esteen eteen ja emäntä käski minut sivulle istumaan. Olisin halunnut heti hypätä, mutta tottelin kuitenkin. Pian emäntä sanoikin "hyppy" ja hyppäsin esteen yli. Emäntä käski "seiso" ja pysyin paikallani emännän tullessa viereeni. Käskystä istuin ja emäntä kehui minua ja laittoi minut hihnaan kiinni. (Estehyppy: 10)

Kehässä ollut mies jutteli jotain ja puhui haukkumisestani. (kokonaisvaikutus: 7)

Poistuimme kehästä ja emäntä antoi minulle namia.

Sindin mietteitä harjoittelusta agilityhallilla maaliskuussa 07

Emäntä halusi harjoitella tokoliikkeitäkin ja käski minut makaamaan paikalla. En malttanut pysyä paikalla, mutta ei emäntä siitä suuttunut. Vei vaan minut takaisin makaamaan. Lopulta se vapautti minut ja antoi namia. Seuraamistakin harjoiteltiin. Ympärillä olevat esteet hieman häiritsivät. Maahanmenoliikkeessä laitoin emännän kokeilemaan eri äänensävyjä ja opetin sille, että minä tottelen vain ystävällisesti ja iloisesti sanottua maahan-käskyä. Luoksetulossa juoksin taas niin kovaa emännän luokse, että jouduin törmäämään emännän jalkoihin saadakseni vauhdin pysähtymään. Seiso-liike sujui täysin emännän toiveen mukaan. Seuraavaksi ihmettelin, että mitä nyt pitäisi tehdä. Olimme muuriesteen edessä ja emäntä käski hyppäämään. Vilkaisin emäntää, että oletko tosissasi ja se näytti olevan. Hyppäsin sitten esteen yli ja emäntä käski minut seisomaan ja tuli vierelleni. Emäntä oli tyytyväinen ja leikimme vähän aikaa vanhalla sukalla.

Päijät-Hämeen toko-cup keväällä 2007

Lahden seudulla ei ollut keväällä virallisia kilpailuja, niinpä epäviralliset kilpailut olivat erittäin tervetulleita. Kävimme Sindin kanssa Asikkalassa maneesissä 25.4.07. Siellä oli tuomarina Marita Packalen ja hänen mielestään Sindi oli varsinainen helmi. Sindi voitti alokasluokan tuloksella 197 pistettä. Paikalla makaamisesta 9, kaikista muista 10! Paikallaolon 9 tuli siitä, että Sindi nousi istumaan, kun kävelimme maneesin toiselle laidalle. Hetken istuttuaan se kävi takaisin makuulle.

Kilpailimme myös Salpakankaalla 30.4.07. Siellä oli hirveän kylmä ja paljon koiria. Tuomarina oli Marko Selander. Sindi oli silloin liiankin innokas ja tuomari totesi, että kunhan sen saa olemaan hiljaa, niin sitten tulee kymppejä. Sindi toimi muuten hyvin, mutta kiljuminen ja haukkuminen häiritsi. Tulos 179 pistettä. Sijoituksesta ei tietoa, sillä kylmyyden takia poistuimme heti oman suorituksen jälkeen. 

Ykköstulos 

Hyvien tulosten innoittamana yritin ilmoittautua Askolan 12.5.07 kokeeseen, mutta olin liian myöhässä ja koe oli täynnä ja pääsin varalle. Olin riemuissani, kun Nastolassa agilityn möllikisoissa sain viestin, että pääsisimme sittenkin tokoon. Päivä valkeni kauniina ja lähdimme hyvissä ajoin ajamaan kohti Askolaa. Alokasluokassa oli 20 koiraa ja Sindi sijoittui kolmanneksi tuloksella 180 pistettä.

Askola 12.5.2007, tuomari Hannele Pörsti
Luoksepäästävyys 9 meni tuomaria vastaan
Paikalla makaaminen 8 nousi ennen käskyä
Seuraaminen kytkettynä 10
Seuraaminen taluttimetta 9
Maahanmeno seuraamisen yhteydessä 6 2 käskyä
Luoksetulo 10
Seisominen seuraamisen yhteydessä 10
Estehyppy 10
Kokonaisvaikutus 9